Beskrivning

Skogsstyrelsen är en av 29 myndigheter i Sverige som ansvarar för officiell statistik. Inom systemet med officiell statistik ansvarar Skogsstyrelsen för tre statistikområden: produktion i skogsbruket, sysselsättning i skogsbruket och miljö och sociala frågor i skogsbruket. Statistikverksamheten bedrivs på enheten för statistik och datainsamling. På enheten finns 16 medarbetare som är spridda på 10 olika orter i landet. Statistikproduktionen på Skogsstyrelsen är under stark utveckling, både avseende vilka statistiska produkter vi tar fram och vilka datakällor och metoder vi använder. Vi ser ett behov av att automatisera dataflöden, strukturera vårt datalager och ta tillvara ny teknik och nya datakällor. Inom vårt statistikområde så finns det stor potential i att utveckla statistik baserat på heltäckande geografiska datakällor.

Arbetsuppgifter

Du kommer att ansvara för förvaltning och vidareutveckling av den SQL-databas som håller datalagret som används för produktion av den officiella statistiken. I arbetsuppgifterna ingår:

 • drift, förvaltning och utveckling av datafångsten från myndighetens handläggningssystem eller andra källor till statistikproduktionens datalager
 • utveckling och anpassning av datalagrets arkitektur
 • att analysera, designa och implementera ETL-flöden för god prestanda, spårbarhet och säkerhet
 • informations- och datamodellering
 • viss administration av Microsoft SQL server
 • att ha ett nära samarbete med statistikansvariga, dataanalytiker och systemarkitekter för att säkerställa krav på transformationsregler och datamodeller i datalagret
 • dokumentation för att underlätta förvaltning och användning av datalagret
 • samordning av drift, prestandafrågor samt behov av systemutvecklingsstöd inom statistikproduktionen och dialog med vår IT-enhet och enheten för geodata för beställningar
 • med stöd av metodstatistiker medverkar du i att utveckla och kvalitetssäkra skattningsrutiner

Kvalifikationer

Du har relevant universitets- eller högskoleexamen, exempelvis inom data- eller systemvetenskap, samt dokumenterad kompetens och erfarenhet i att utveckla och arbeta i SQL Server. Har du erfarenhet av förvaltning av databassystem och analys från andra statistikproducerande myndigheter är det en merit. Erfarenheter av att sätta upp automatiserade dataflöden, analysera geografiska data i SQL, samt programspråket Python och R är meriterande.

Den snabba teknikutvecklingen ger många möjligheter att effektivisera och förbättra vår verksamhet, du behöver därför ha motivation och drivkraft att prova ny teknik och nya arbetssätt. I arbetet behöver du ha en god samarbetsförmåga samt vara noggrann och analytisk. Du bör vara bra på att uttrycka dig både muntligt och skriftligt. Goda kunskaper i svenska och engelska är ett krav.

Villkor

Tillsvidareanställning på heltid med tillträde snarast enligt överenskommelse.

Vi tillämpar provanställning på 6 månader, individuell lönesättning och förtroendearbetstid.

Skogsstyrelsen har kontor över hela landet och därmed finns en stor flexibilitet i placeringsort. Placering bestäms under rekryteringsprocessen. Vi erbjuder ett hybridarbetssätt, med möjlighet till distansarbete hemma och på kontor utifrån en överenskommelse med arbetsgivaren.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Ospecificerad arbetsort
Län Ospecificerad arbetsort
Land Sverige
Referensnummer 2023/46
Kontakt
 • Svante Claesson, enhetschef, 036-359368
 • Neil Cory, dataanalytiker, 090-158312
Facklig företrädare
 • Sofia Österdahl, Saco-S, 0250-595105
 • Magnus Fürst, ST, 0560-689946
Publicerat 2023-09-08
Sista ansökningsdag 2023-10-01

Tillbaka till lediga jobb